Biserica parohială Sfântul Ladislau

Numele proiectantului și arhitectului acestei biserici construite în stil baroc provincial este necunoscut. Știm însă, că lucrările de construcție au început în anul 1721 prin grija cardinalului Csáky Imre, episcop de Oradea. Lucrările pline de peripeții au fost finalizate în 1756, an în care biserica a fost sfințită cu hramul Sfântului Ladislau. Până în 1780 a servit ca și catedrală, turnul fiind însă construit abia mai târziu, în anul 1800. Picturile de pe tavanul bisericii cu scene din viața Sfântului Ladislau au fost realizate de către Túry Gyula în 1908.
În perioada în care episcop la Oradea era Patachich Ádám, în ani ‘60 ai secolului al XVIII-lea, biserica Sfântul Ladislau era una dintre cele mai însemnate centre muzicale din Ungaria. În timp ce Joseph Haydn dirija viața muzicală a curții Eszterházy la Eisenstadt, fratele mai mic al acestuia Michael, capelmaestrul de mai târziu din Salzburg respectiv cel care a inspirat Requiemul lui Mozart, se afla în serviciul episcopului Patachich, punând în scenă timp de doi ani în biserica Sfântul Ladislau propriile compoziții. Urmașii acestuia nu au fost cu nimic mai prejos, printre ei numărându-se muzicieni de excepție ale acelor timpuri: Karl Ditters von Dittersdorf și Vencel Pichl. Amintirea lor este păstrată de reliefurile din corul bisericii.

Numele proiectantului și arhitectului acestei biserici construite în stil baroc provincial este necunoscut. Știm însă, că lucrările de construcție au început în anul 1721 prin grija cardinalului Csáky Imre, episcop de Oradea. Lucrările pline de peripeții au fost finalizate în 1756, an în care biserica a fost sfințită cu hramul Sfântului Ladislau. Până în 1780 a servit ca și catedrală, turnul fiind însă construit abia mai târziu, în anul 1800. Picturile de pe tavanul bisericii cu scene din viața Sfântului Ladislau au fost realizate de către Túry Gyula în 1908.

În perioada în care episcop la Oradea era Patachich Ádám, în ani ‘60 ai secolului al XVIII-lea, biserica Sfântul Ladislau era una

dintre cele mai însemnate centre muzicale din Ungaria. În timp ce Joseph Haydn dirija viața muzicală a curții Eszterházy la Eisenstadt, fratele mai mic al acestuia Michael, capelmaestrul de mai târziu din Salzburg respectiv cel care a inspirat Requiemul lui Mozart, se afla în serviciul episcopului Patachich, punând în scenă timp de doi ani în biserica Sfântul Ladislau propriile compoziții. Urmașii acestuia nu au fost cu nimic mai prejos, printre ei numărându-se muzicieni de excepție ale acelor timpuri: Karl Ditters von Dittersdorf și Vencel Pichl. Amintirea lor este păstrată de reliefurile din corul bisericii.

Adresă: Str. Primăriei, nr. 9.
Cod poștal: 410209
Momentan nu este deschis publicului.

Galerie foto

Capela Ordinului Mizericordian
Biserica parohială Sfântul Ladislau
Șirul Canonicilor
Mănăstirea și biserica Ordinului Ursulinelor
Biserica și mănăstirea Ordinului Premonstratens
Biserica parohială din Olosig